Les (sorprenents) matemàtiques de les ciutats

Publicado en: HÀBITATS URBANS por Adrià Gelabert. Texto original

Us recomano aquesta interessantíssima presentació de Geoffrey West a la web TED. Aquest físic, ha descobert que unes senzilles lleis matemàtiques, que primer s'han trobat en els organisme vius, també regeixen les propietats de les ciutats. La riquesa, la criminalitat, la mobilitat i altres aspectes de la vida d'una ciutat poden deduir a partir d'un sol número: la població. En aquesta impressionant xerrada de TEDGlobal, demostra com funciona això i com es pot aplicar a organismes, ciutats i també a corporacions.

Però potser el més interessant es que aquestes lleis demostren que les ciutats estan dominades totalment per l'economia d'escala, i que com més gran és una ciutat (qualsevol ciutat, de qualsevol ciutat del món) més eficient és en tots els sentits. Per exemple, si una ciutat duplica la seva dimensió, el nombre de vehicles no es duplica, sinó que només creix aproximadament un 75%, el mateix passa amb el consum d'energia, o els quilometres de carretera/capita. Per contra, aquestes mateixes normes, també mostren que les ciutats són imans per a la innovació, la generació de riquesa i la millora del benestar dels seus habitants. Així, es veu que  cada vegada que una ciutat duplica el seu tamany (recordo que això funciona per a qualsevol ciutat del món!) la renda per càpita, els salaris, els llocs de treball innovadors, etc... s'incremeten en un 15%! Malauradament, el mateix passa també amb la criminalitat, o els casos de SIDA, per exemple. Malgrat tot, la part positiva és el que fa que tot i així, cada setmana, un milió de persones es traslladin a viure a les ciutats.

Però aquestes són només algunes de les sorprenents dades que explica el professor West. Us recomano sincerament que dediqueu 15' a veure el video. I si després voleu aprofundir més en la fascinant teoria de les ciutats, llediu el llibre "El triunfo de las ciudades" d'Edward Glaeser, el qual aprofundeix encara més en diversos aspectes que just ara es comencen a fer evidents relacionats amb les ciutats i el paper que juguen en el desenvolupament de la humanitat i la millora de les societats i l'eficiencia mediambiental (trobareu uns bons resums d'aquest llibre al bloc "del tirador a la ciudad" (resums al bloc: 1, 2, 3, 4, 5).Puedes leer y comentar el artículo completo en HÀBITATS URBANS