Reflexions post-Smart City Expo

Publicado en: HÀBITATS URBANS por Adrià Gelabert. Texto original

Avui ha finalitzat la primera fira Smart City Expo a Barcelona. Una cosa queda clara: el concepte Smart City és el nou concepte de moda en el mon de l'úrbanisme i el disseny urbà. El que té de bo, es que treu el monopoli del disseny urbà als arquitectes i amplia l'espectre de perfils professionals i temàtiques que s'hauran de tenir en compte a partir d'ara en el disseny i gestió de les ciutats.
Fira de Barcelona - smartcityexpo.com
La part dolenta, és que ningú sembla tenir encara massa clar què és una Smart City. En aquest sentit, la meva impressió és que una part dels asistents a la fira es centraven en la vessant tecnològica, i la resta s'esforçaven en recordar que les persones han d'estar en el centre de la discussió. Així, jo em quedo amb expressions que es varen sentir en el congrès tals com: "una ciutat no serà Smart per que tingui cervell, sinó per que tindrà cor", "una Smartcity, es compon de Smartpeople" o "Si una decisió urbana no té incidència sobre el benestar de les persones, no té sentit prendre-la"

De fet, si anem a la referència de la Wikipedia, veurem que la definició que en fa d'SmartCity, deixa clara la distinció entre aquest concepte i el de DigitalCity, que sí que es focalitza en els aspectes tecnològics.

En qualsevol cas, sí que sembla clar que, al menys en els païssos desenvolupats, la incorporació de les noves tecnologies serà un instrument bàsic per al desenvolupament d'una part dels principis de l'Smart city (potser per que es allí on s'hi veu més clarament la rendibilitat econòmica i per que el concepte va ser inventat per IBM fa uns cinc anys). Això ha quedat reflectit clarament en els nombrosos suplements i articles que s'han publicat a la premsa durant les setmanes i dies precedents a la Fira, així com en la tipologia de les empreses que ocupaven els stands que s'hi podien veure.

L'altra reflexió que m'ha quedat clara després d'aquesta fira és que el segle XXI serà el segle de les ciutats (va ser una mica deseperant sentit en casi totes les ponències com els ponents recordaven la xifra de que aquest any per primera vegada més del 50% de la població mundial era urbana), que les ciutats que vulguin estar en les posicions de lideratge en els rànkings mundials hauran de ser "smart" o no seran, i en últim lloc, també em queda clar que la sostenibilitat ambiental es troba en l'ADN del concepte SmartCity (la qual cosa és una bona noticia).

Per acabar, reflecteixo un tweet dels molts que es projectaren a les pantalles de la Fira i que ens hauria de fer reflexionar sobre la revolució que implica aquesta no va concepció del disseny urbà per a l'urbanisme tradicional: "¿Alguien sabe cómo trasladar las reflexiones sobre la Smart City a los PGOU en España? (media de 5 años para ser aprobados)". Sembla clar que les estructures i eines urbanístiques que apliquem en el nostre país no són les més adequades (per cert, el tweet és de @PabloSChillon).

I de regal, deixo aquí apuntades algunes frases i conceptes interessants sorgits de la Smart City Expo:

  • El model que propugna Barcelona és el d'una ciutat a velocitat humana (Slow cities inside a Smart city"), autosuficient i hiperconectada.
  • Internet encara no ha canviat les ciutats de la mateixa manera que ho varen fer el tren o el cotxe. Ha arribat el moment!
  • Hem de passar d'un model de ciutat PITO (Products In - Trash Out) a un model DIDO (Data in - Data Out) basat en les Fab Labs:  la propera revolucio industrial es la de la fabricacio digital i els Fab Labs, que permeten transformar la matèria en dades i les dades en matèria, tot això sense generar residus. http://fab.cba.mit.edu/
  • We need liveable cities, not just cities to live (Ismael Fernandez Mejia, president d'ISOCARP)
  • Smart City = Design Smart + Operate Smart
  • Actualment hi ha en el món 9.000 milions de dispositius amb connexió a Internet (de persones només n0hi ha 7.000 milions)
  • Siemens Green City Index
  • El 75% de la mitigació potencial dels impactes ambientals generats per les ciutats rau en les accions dels individus, no en les grans infraestructures ni en  les grans invesrions tecnològiques.
  • L'èxit de les samartcities dependrà de que aquestes siguin rendibles econòmicament (i ja ho comencen a ser) i necessàriament passen per la col·laboració público-privada.
  • Smart cities = people organized in smart comunities.

Puedes leer y comentar el artículo completo en HÀBITATS URBANS