El barri més verd del món?

Publicado en: HÀBITATS URBANS por Adrià Gelabert. Texto original

Així és com titula el seu article a la revista The Atlantic el cofundador del sistema de certificació LEED Kaid Benfield. Potser un pot pensar que en general s'acostuma a exagerar amb afirmacions tant contundents com aquesta, però pel que explica en el seu article, el nou barri Dockside Green de Victoria (Colúmbia Britànica, Canada) s'apropa molt a allò que a molts ens agradaria que fos un desenvolupament urbanístic.

Un pot estar més o menys d'acord amb els sistemes de certificació de construcció sostenible, però alguna cosa voldrà dir quan el projecte urbanístic va assolir el nivell platínum pel LEED for Neighborhood Development i una de les dues fases d'edificis residencials del projecte ha obtingut la classificació platinum en el programa LEED-NB, establint en un cas un nou rècord mundial amb la puntuació més alta mai assolida per un edifici LEED.

Un altre dels fets destacables del projecte és que Dockside Green acull una planta de gasificació de biomassa que, juntament amb els sistemes d'energies renovables instal·lats en els edificis tals com molins de vent i panells solars, permeten que el projecte sigui neutral en emissions de carboni.

Per altra banda, m'ha agradat també que elprojecte no hagi descuidat també l'apartat de comunicació i educació, incorrporant, per exemple, medidors en tots els habitatges que informen sobre el consum d'energia i aigua calenta amb les seves emissions de carboni associades i comparades amb les del conjunt del barri i amb les dades històriques. Així mateix, en l'espai públic s'hi troben panells i indicadors que expliquen el funcionament de les ecosolucions aplicades en el projecte.
I això no es tot, ja que el projecte incorpora, entre d'altres, sistemes de gestió de l'aigua de pluja, tractament d'aigues residuals, està construït en una antiga zona industrial obsoleta i, una cosa que no és gaire comú en els desenvolupaments nord-americans- aposta per un model dens, compacte i amb misticitat d'usos, la qual cosa també facilita que es pugui afrontar amb millors expectatives l'estratègia de mobilitat. 

trobareu més informació sobre les característiques ambientals del projecte en aquests document.

Per acabar, m'agradat molt el lema que defineix els pilars del Nou Urbanisme que trobem en l'article: smart grouth, green building and sustainable community design (creixement intel·ligent, construcció verda i diseny comunitari sostenible.Puedes leer y comentar el artículo completo en HÀBITATS URBANS