Publicado en: HÀBITATS URBANS por Adrià Gelabert Bautista. Texto original

Fa poc vaig descobrir per casualitat el projectes "El Perfil de la Ciutat" que segons expliquen ells mateixos a la seva web consisteix en la col.laboració tècnica, metodològica i de recerca d’una sèrie d’Ajuntaments, a través de les seves àrees de Promoció Econòmica i, més concretament, dels seus Observatòris Socioeconòmics. amb l'objectiu desenvolupar i aplicar eines, metodologies i indicadors tècnics per a mesurar la qualitat de vida i benestar de les ciutats, és a dir, dels seus ciutadans.

Fruit d’aquesta col·laboració es publiquen les fitxes que anomenen “perfils”. Fitxes amb els indicadors de qualitat de vida seleccionats. Indicadors que permeten avaluar comparativament la qualitat de vida de cada ciutat, en relació tant a les altres ciutats com en la seva evolució en el temps. Camparatives que han de permetre conèixer millor la realitat de les ciutats participants i, per tant, gestionar-les millor, fent-hi polítiques més adaptades i que permetin millorar el nivell i qualitat de vida.

Des de 1998, s’està treballant en el projecte de recerca i desenvolupament intermunicipal europeu “El perfil de la ciutat. Mesura de la qualitat de vida i la sostenibilitat de les ciutats mitjanes europees“. El projecte té per objectiu principal el desenvolupament d’una metodologia i una eina de suport per a la mesura de la qualitat de vida i la sostenibilitat de les ciutats europees.

El projecte es proposa contribuir al cos de coneixement existent en l’actualitat sobre la definició de les polítiques publiques que tenen per objectiu la millora de la qualitat de vida de les ciutats mitjanes.

Els perfils que es calculen per a cada una de les ciutats participants, es composen d'una sèrie d'indicadors entre els quals volem destacar els dedicats a trasnport, medi ambient, salut pública, urbanisme i habitatge o participació.

A més, al bloc del projecte s'hi van publicant noticies interessants sobre indicadors urbans i trasnferència de la informació a la ciutadania.

Puedes leer y comentar el artículo completo en HÀBITATS URBANS