Publicado en: HÀBITATS URBANS por Adrià Gelabert Bautista. Texto original

Aquest diumenge el dominical de El País incorporava un interessantissim article sobre la revolució verda que ja s'ha começat a gestar a Califòrnia sota la iniciativa d'un inesperat lider ecologista com és Arnold Schwarzenegger.

L'article, de Rafael Méndez, es titula "El sol es verde en California" i en ell hi trobareu coses tant interessants com que la sensibilitat mediambiental de Califòrnia tè els seus origens en la orografia de la vall de Los Angeles, que fa que la contaminació s'hi acumuli i que ja al 1943 provocà la primera crisi ambiental amb una contaminació atmosfèrica tant elevada que la gent vomitava pel carrer i pràcticament no podia obrir els ulls.

Però a banda d'aquesta ressenya històrica, l'article també recull algunes iniciatives californianes de les quals els eco-orgullosos europeus també en podriem prendre nota. Així l'aeroport de San Francisco subvenciona el lloguer de vehícles hibrids i ofereix a les companyies de lloguer de cotxes rebaixes de fins al 20% a les taxes municipals si prioritzen els vehícles elèctrics. A banda d'això, la passió dels califonians pel Toyota Prius no s'ha de subestimar i s'ha deposar en el context d'un país on el preu de la benzina és baixissim i per tant la rendibilitat d'aquesta inversió és molt menor que a Europa.

També es molt interessant el fet que els californians no vinculin exclussivament l'aposta per les energies renovables i l'eficiència energètica a la lluita contra el canvi climàtic, sinó que donen igual importància al fet que és una nova indústria generadora de nous conneixements, milers de llocs de treball, que millora la independència energètica i millora l'eficiència de l'economia en general.

Com a mostra de que estem davant el començament d'un nou model de desenvolupament, destaquem com les empreses del Sylicon Valley estan girant la seva vista cap a les energies renovables i l'eficiència energètica (per exemple, Google ha invertit 33 milions d'euros en vuit petites empreses que innoven en el camp de les energies renovables).

I per acabar, una de les frases recollides a l'article, per a reflexionar i opinar: "l'única manera dereduir les emissions es reduint l'economia o elevant el preu de l'energia, el que ens portaria igualment a una caiguda de l'economia. Així que aquest problema només el ressoldrem mitjançant la tecnologia" (aquest discurs de fé cega en latecnologia no us sona haver-lo sentit abans?)

Puedes leer y comentar el artículo completo en HÀBITATS URBANS